Spisovatelka Iva Procházková bude číst dětem německy na dobrou noc ze své knihy Eliáš a babička z vajíčka

České centrum Vídeň se stejně jako další instituce po celém světě snaží kreativním způsobem vypořádat s dočasným uzavřením své galerie pro veřejnost a se zrušením naplánovaných akcí, jež zčásti odvysílá online.

V souvislosti s odvolaným vystoupením Ivy Procházkové, která měla 20. března představit dvousethlavému publiku svou knihu Orangentage (Uzly a pomeranče) v rámci největšího vídeňského literárního festivalu pro děti a mládež Literatur für junge LeserInnen, se České centrum Vídeň rozhodlo zprostředkovat její čtení prostřednictvím YouTube.

Iva Procházková na něm nakonec nepředstaví knihu Orangentage, jež cílí na dospívající čtenáře, nýbrž svůj bestseller pro děti Elias und die Oma aus dem Ei (Eliáš a babička z vajíčka). Každý večer od 11. do 30. dubna v 19:00 hodin přečte „nejvýznamnější autorka české současné literatury pro děti a mládež, jak jí označili v Die Zeit, na YouTube kanálu Českého centra Vídeň vždy jednu kapitolu z knihy o malém Eliasovi, kterému se nečekaně splní tajné přání: najde někoho, s kým si konečně užije pořádnou legraci. 

O čem kniha je, napoví anotace: „Sedmiletý Elias je velmi osamělý. Jeho rodiče mají moc práce a babičku ani dědečka nemá. Jednoho dne se stane něco neobyčejného. Najde vajíčko. Neobyčejné vajíčko, ze kterého se vyklube prťavá babička s křidélky! Elias se začne o novorozenou babičku potají starat. Musí ji toho dost naučit: mluvit, chodit, létat. Elias už není sám. Všechno je najednou úplně jiné.“

Čtení na pokračování je obdobou českého Večerníčku (ač animace chybí), jenž má potěšit děti a pomoci rodičům s jejich uspáváním. Čtení proběhnou v němčině a budou cílit na publikum nejen v Rakousku a v dalších německy mluvících zemích, ale také na diváky v České republice, kteří němčinu ovládají anebo se ji teprve učí.

Čtení je vhodné pro děti od čtyř let.

 

Autorka je mluvčí Českých center.