Krystalický materiál pro vyšší účinnost solárních panelů

Skupina materiálů nazývající se perovskity, vyniká velmi dobrou absorpcí viditelného světla, ovšem nikdy nebyla podrobně studována v její nejčistější podobě – dokonalých monokrystalech.

Vědecký tým z University v Torontu, pod vedením profesora Teda Sargenta a profesora Osmana Bakra, použil speciální laser pro měření vlastností krystalů. Přístrojem byl sledován rychlý pohyb elektronů v materiálu, převedených ze světla na elektřinu. Přístroj zachytil rychlost a difuzní vzdálenost elektronů, před tím než dojde k jejich zachycení do pasti v podobě nepřesností materiálu.

Dle vyjádření Riccardo Comina, doktoranda v týmu profesora Serganta, jejich výzkum demonstruje možnosti perovskitů v rámci výroby solární energie. Jedním dechem však dodává, že navýšení účinnosti materiálu bude výzva, účinnost perovskvitů aktuálně přesahuje hranici 20% a přibližuje se účinnosti běžně montovaných solárních panelů na bázi křemíku.

Dle dodatku Valeria Adinolfiho, zúčastněného vědce, má zmíněný materiál budoucí potenciál na další snižování nákladů v oblasti solární energie s ohledem na jejich poměrně snadnou výrobu.

Perovskity také nabízí zajímavá řešení v oblasti kreativních designových návrhů, jelikož solární panely z peroskvitového materiálu, mohou mít podobu různých ozdobných skleněných desek. Světlo dopadající na povrch těchto krystalu je absorbováno a vyvolá reakci elektronů v materiálu, které se shromáždí na spodní straně ve formě elektrického proudu. V opačném postupu mohou perovskity otevřít dosud nepoznané hranice energeticky úsporných LED osvětlení.

Zdroj: ledinside.com