Kovová zbraň z 3D tiskárny je v praxi k ničemu

tisková zpráva společnosti be3D.cz

Po nějaké době se opět na veřejnosti objevil článek o střelné zbrani z 3D tiskárny ( http://magazin.strelectvi.cz/996/). Tentokrát americký výrobce 3D tiskáren Solid Concepts vyrobil střelnou zbraň z nerezu. Jedná se o vůbec první zbraň z 3D tiskárny, která se vizuálně i funkčně blíží klasickým střelným zbraním na rozdíl od zbraní plastových. U těch se odborná veřejnost jednoznačně shodla, že výroba zbraní touto technologií není bezpečná ani dostupná. Ovšem ani zbraně tisknuté z kovů nemají budoucnost, protože technologie výroby je velmi nákladná. Výrobci tak na zbraních prezentují možnosti technologie a využívají vytištěné zbraně jako marketingové nástroje ke zviditelnění svých technologií, což na jednu stranu pomáhá i nám zvyšovat povědomí o 3D tisku.

Nově média hovoří o zbrani vytištěné z kovu, konkrétně z nerezu. Určitě se jedná o přesnější a trvanlivější podobu zbraně z 3D tiskárny, nicméně proces od nápadu vyrobit si vlastní zbraň až po první výstřel zůstává stále zdlouhavý. Zbraň byla vyrobena především na špatně dostupné a drahé technologii. Nová zbraň využívá technologii tisku z kovového prášku, který se spojuje tavením pomocí laserového paprsku. Největším problémem této technologie je vysoká cena, která se pohybuje v řádech několika milionů korun, přičemž i samotný tisk je velmi nákladný. Mezi odbornou veřejností se také diskutuje nad kvalitou tiskového materiálu, který s vysokou pravděpodobností nedosahuje požadované pevnosti, aby se zbraň z 3D tiskárny mohla rovnat těm běžně vyráběným. Předpokládám, že vždy bude levnější a dostupnější si zbraň obstarat na černém trhu, než si kupovat 3D tiskárnu v hodnotě přesahující miliony korun.

Diskuze o zbraních a etice 3D tiskáren vznikla po prvním návrhu zbraně. Ta spustila mediální lavinu a diskuzi o etice 3D tisku. Přitom tvrzení, že zbraň si může pořídit každý, se nezakládá na pravdě. Historicky první zbraň z 3D tiskárny navrhl Cody Wilson a zbraň byla zveřejněna na Defense Distributed. Pistole byla vyrobena technologií 3D tisku z plastu a údajně měla vydržet jeden, maximálně dva výstřely. Dle našeho názoru, jakožto výrobce 3D tiskáren, se jednalo v praxi o zcela nepoužitelnou zbraň. Svou technologií byla zbraň nebezpečná spíše střelci než oběti. Přesnost zbraně byla velmi pochybná. Pro tisk zbraně z plastu je třeba využít průmyslových 3D tiskáren s vysokou kvalitou tisku a nelze tak použít menší a cenově dostupné 3D tiskárny.

David Miklas, zakladatel be3D.cz – český výrobce 3D tiskáren DeeOrange a DeeRed

Značka be3D.cz je předním dodavatelem 3D technologií na českém trhu. V portfoliu má vlastní 3D tiskárnu DeeOrange, která byla představena veřejnosti v květnu na veletrhu Reklama-Polygraf 2013. V září 2013 spustilo be3D.cz první e-shop s 3D modely v České republice. Be3D.cz je výrobcem největší sériové 3D tiskárny v Evropě, kterou představil letos v listopadu na 3D Printshow v Londýne – nejprestižnějším veletrhu o 3D na světě. Be3D.cz spadá pod společnost DO-IT s.r.o. Společnost DO-IT a její značku be3D.cz podporuje ČVUT v rámci projektu InovaJET, viz http://www.inovacentrum.cvut.cz a momentálně sídlí v Inkubátoru ČVUT.