Obchodní válka zasáhne i LED komponenty vyrobené v Číně

Trend dlouhotrvajícího poklesu cen LED se zřejmě bude obracet, alespoň na území USA. LED komponenty vyráběné v Číně totiž spadají do seznamu čínského vývozu, který bude patřit do skupiny 25% cla.

Světelné diody, žárovky a obloukové svítilny, stejně jako hliníkové a polovodičové elektronické součásti  jsou zahrnuty v navrhovaném seznamu 1200 výrobků vydaným Obchodním úřadem Spojených států amerických. Tento seznam 1200 položek v hodnotě cca 50 miliard USD (cca 1 bil. Kč) příjmů plynoucích do Číny čeká na schválení, ale zřejmě mnoho položek z něj vyškrtnuto nebude.

Opatření tak může přidělat vrásky čínské vládě, která považovala LED za strategický sektor, který již více jak 10 let výrazně finančně podporuje.

Finální dopad na trhy zatím není zcela známý, ale dá se předpokládat, že LED výrobky v USA zdraží. Dopad na evropské trhy je komplikovanější, je možné, že Čína bude cílit pravě na ně a zvýší zde objem svého prodeje LED. Tento fakt by finálně mohl LED výrobky paradoxně ještě více zlevnit.

Zdroj: luxreview.com