Vídeň: nejlepší město pro život. Už pojedenácté v řadě

Vídeň v roce 2023 udržela titul nejlepšího města pro život na světě, v prestižním žebříčku poradenské společnosti Mercer zvítězila už jedenáctkrát za sebou. Do čela Vídni opět pomohla vynikající infrastruktura, zdravotnictví a vzdělávání.

Na medailových pozicích skončil i Curych a Auckland. Praha obsadila 71. pozici. Hodnocení 241 měst uzavírají Bagdád a Chartúm. Vídeň navíc letos v létě získala titul nejlepšího města i od Economistu a magazínu Monocle. 

Mezinárodní poradenská společnost Mercer letos opět zveřejnila svůj sledovaný žebříček nejlepších měst pro život, a na špici znovu zařadila Vídeň. Rakouské hlavní město kraluje žebříčku Merceru už od roku 2009. Na nejvyšší příčku navíc Vídeň letos zařadila i hodnocení magazínu Monocle nebo analytické divize britské skupiny The Economist.

SOUVISEJÍCÍ: Vídeň díky digitalizaci ulehčuje každodenní život i komunikaci s městskou správou

Druhým nejlepším městem pro život je letos podle Merceru švýcarský Curych, na třetím místě skončil novozélandský Auckland. Praha letos obsadila 71. místo hned za americkým Los Angeles. Bratislava skončila 83., před Varšavou a Abu Dhábí. Poslední místa v letošním hodnocení 241 měst patří hlavnímu městu Středoafrické republiky Bangui, iráckému Bagdádu, na nejnižším místě skončila súdánská metropole Chartúm. 

Výroční hodnocení Merceru se vrací po covidové přestávce. Report porovnává podmínky pro život na základě předem stanovených kritérií v nejrůznějších oblastech od politické stability přes nabídku bydlení po ochranu životního prostředí.

Do hodnocení vstupují i pohledy takzvaných expatů, tedy zahraničních pracovníků v daném městě. Úspěch Vídně spočívá ve vynikající infrastruktuře, dobře rozvinuté a spolehlivé síti městské hromadné dopravy, kvalitnímu zásobování pitnou vodou z Alp i široce dostupné zdravotnické péči a nabídkám vzdělávání.

„Bez ustání pracujeme s plným nasazením, abychom lidem ve Vídni nabídli co nejlepší život. Je samozřejmě příjemné vidět, že tato úsilí nalézají ocenění i v mezinárodních žebříčcích,“ reagoval vídeňský starosta Michael Ludwig. „Naším prvořadým zájmem je i nadále pracovat pro obyvatele Vídně a pokračovat v rozvoji našeho města,“ doplnil starosta.

Počet obyvatel rakouského hlavního města při tom neustále roste, na podzim překročila Vídeň hranici dvou milionů obyvatel.

zdroj: tisková zpráva

The post Vídeň: nejlepší město pro život. Už pojedenácté v řadě first appeared on Hybrid.cz.